Waarom er angsten zijn voor een content strategie!

Dat online marketing zo langzamerhand volwassen wordt is denk ik wel bekend. Maar dat deze volwassenheid nog steeds zorgt voor angsten bij bedrijven en marketeers is best bijzonder. De juiste begeleiding van een online marketeer in het proces om de online marketing van je bedrijf, product of dienst een stapje op weg te helpen naar de fase van volwassenheid  is daarin erg belangrijk. Toch bijzonder dat met name een content strategie voor veel (onnodige) angsten zorgt. Waarom eigenlijk?

Content strategie

Waarom een content strategie?

Een heldere content marketing strategie kan een handvat zijn voor de te creëren content. Je weet wat je kunt publiceren, wanneer en op welke kanalen. Maar hoe concreter de content strategie wordt, hoe vaker er bezwaren komen tegen de uitvoering. Er worden kpi’s geschrapt (wat de bijsturing van de content niet ten goede komt), er worden uitzonderingen op de regel toegevoegd, budgetten worden omlaag geschroefd en ineens staat de hele content strategie op losse schroeven, maar hoe kan dit? Wat zijn de grootste bezwaren en wat kan jij er aan doen om deze bezwaren weg te nemen? Daarover meer in deze blog.

Merkstrategie is leading voor de content strategie

Ondanks dat het op Hogescholen en Universiteiten met de paplepel wordt ingegoten om met strategische plannen te werken, werkt het bedrijfsleven (met name FMCG branche) vaak op tactisch niveau. Bedrijven willen flexibel zijn en ze willen zich kunnen aanpassen op de snel veranderende wensen van de markt. Vaak wordt er actie ondernomen op basis van buikgevoel en staat er niet een grote strategie op papier.

Dit is dan ook meteen het eerste pijnpunt die weerstand kan oproepen bij menig marketeer of directeur. Als online marketeer moet je je dus ook ‘bemoeien’ met de algemene strategie. Al is het alleen dat je de juiste vragen moet stellen om tot een goede content strategie te komen. Probeer dan ook niet het gras voor de voeten weg te maaien, maar zorg dat je de juiste mensen de goede vragen gaat stellen. Leg vervolgens hetgeen gezegd wordt vast in notulen en hanteer dit als basis voor de optimalisatie of opzet van de content strategie van het bedrijf, de product of de dienst.

Kies je doelgroep

Niet geheel onbelangrijk voor de succesvolle content strategie invulling is het kiezen van de doelgroep. Waar je bij een algemene strategie nog kan praten over vrouwen of mannen, moet je bij een content strategie meer gebruik gaan maken van persona’s. Wat zijn de interesses van de doelgroep? Het is belangrijk om voor jezelf vooraf te bepalen hoeveel persona’s je wilt uitwerken.

Elke persona heeft een eigen Customer Journey met andere touchpoints en voor elke persona dien je dus eigen content te creëren en je marketinginspanningen zullen dan ook toenemen naar mate je meer persona’s vastlegt. Mijn advies is om twee of drie persona’s als basis te maken. Of je moet bewust kiezen voor één doelgroep en één persona zodat die doelgroep zich gemiddeld aangesproken voelt. Er is hierbij één valkuil, namelijk dat je klanten zich niet kunnen committeren met jouw product, bedrijf of dienst.

SEO is beangstigend en belemmerend voor velen

Op het moment dat je het gaat hebben over SEO zie je vaak de schrik in de ogen van de mensen. De afkorting staat voor Search Engine Optimization, maar is toch lastig en moeilijk als je niet weet wat je hiermee moet. Vaak is het advies voor de SEO om blogs te schrijven, echter voelen mensen vaak een belemmering als het gaat om het schrijven van blogs waar keywords in verwerkt moeten worden.

Hierbij heb ik één belangrijk advies. Schrijf niet voor de zoekmachine, maar schrijf voor de doelgroep. Pas als je de blog af hebt ga je kijken hoe vaak je de gewenste keywords hebt geschreven in je tekst. Vervolgens ga je her en der de belangrijke keywords toevoegen waar je op gevonden wilt worden, je zult merken dat je ongemerkt wellicht al een groot aantal keren het belangrijkste keyword verwerkt hebt.

Hierbij geldt dat je niet bang moet zijn te beginnen. Mijn advies is: begin gewoon en verbeter de content al gaande weg. Je zult merken dat het 100 keer gemakkelijker is om teksten aan te passen dan om teksten te creëren.

Faalangst bij online marketing inspanningen

Nadat een content strategie geschreven is, en de eerste berichten in de wereld gestuurd worden, ontstaat er vaak een faalangst. Want is de persona goed genoeg geschreven? Kloppen de interesses met de werkelijkheid? Hoe wordt er op de content gereageerd? Waar behoeft het verbetering? Feit is dat deze faalangst voor de meetbare online marketing vaak zorgt voor het niet doorzetten van een content strategie. Maar wees niet bang om te falen.

Het is een feit dat bedrijven vaak een (iets) vertekend beeld hebben van hun klanten. Alleen door te falen, kan je leren wie je echte doelgroep is en ook waar een grote nieuwe groep potentiële klanten zich bevindt. Door hierop in te spelen kan je je omzet weer een positieve boost geven. Doe, leer en verbeter zijn niet voor niets de belangrijkste stappen voor de Content Strategie. Bedenk je daarbij heel goed dat de content strategie niet in steen geschreven is, en wel degelijk aangepast kan worden.

Kruipen, lopen, rennen, vliegen, vallen en weer opstaan

Zoals ik al in de inleiding van deze blog benoemde begint online marketing de volwassenheidsfase te benaderen. Echter is bij veel bedrijven de content strategie en de online marketing strategie nog in de kinderschoenen. De juiste online marketing expert kan je leren kruipen en lopen. Als je dit goed kunt kan je gaan rennen en vliegen. Maar je moet je wel beseffen dat je een keer gaat vallen en dan moet je opstaan en weer verdergaan. Leer van je fouten, maar wees niet bang om fouten te maken. Content strategie bijt niet, geef het de juiste voeding en je zult zien dat je mooie resultaten zult behalen.

“THE BIGGEST FAILURE IS THE FEAR TO FAIL AND NOT START AT ALL!”

Hulp nodig met je content marketing strategie? Neem gratis en vrijblijvend contact met mij op en ik kijk graag samen met jou hoe wij jouw doelen kunnen behalen.