There is no such thing as bad publicity

De loden Leeuw, de negatieve tegenhanger van de gouden Loekie, is al jaren veel besproken onderwerp. Wie is de meest irritante BN-er en wat is de meest irritante commercial. Toch vinden veel bedrijven en BN-ers het niet erg om een loden Leeuw te winnen. Dat betekent namelijk veel extra exposure voor hun bedrijf of merk.

Een bijkomend voordeel van een irritante commercial is dat er veel over gepraat wordt. Waar je nooit iemand hoort zeggen dat die ene nieuwe commercial van bijv. shampoo merk X zo leuk is om te zien, wordt er wel gesproken over ontroerende commercials, commercials met een opvallend einde of met een irritante insteek. Die commercial blijft tenslotte toch wat langer hangen. Want het is tenslotte toch waar: “There is no such thing as bad publicity!”

Reclamepsychologie

Het blijft lastig om te bepalen of een reclame wel of niet beklijft bij de doelgroep. Vele productiemaatschappijen buigen zich dagelijks over commercials die bij de merkstrategie passen én die aanslaan bij de commercial. Toch lijken veel commercials op elkaar. Bedrijven willen een gevoel oproepen bij de consumenten en dan is irritatie niet hetgeen ze willen bereiken. Toch is er in 2011 al een artikel geschreven door reclamepsycholoog Ricardo van der Valk, reclamepsycholoog. Dit artikel had de kop: irritante commercial werkt.

Ricardo stelt in zijn artikel dat je in veel gevallen (alleen) de vreselijk irritante reclames onthoudt. ‘Dergelijke reclame is vaak de uitkomst van de gekozen angstroute. Er wordt bewust het risico genomen om irritant te zijn, de grens wordt hierbij vaak opgezocht. Als je een cognitieve boodschap hebt en heel precies wilt zijn als adverteerder, moet je een dergelijke boodschap (‘Als je het sterretje niet op tijd repareert, barst je voorruit!’) eindeloos blijven herhalen. Het zal niemand verbazen dat dit uiteindelijk vaak irritant wordt.’

De positieve draai aan een loden Leeuw – Award voor irritante commercial

Voor de meest irritante reclames is de award “Loden Leeuw”in het leven geroepen en in 2015 stemmen meer dan 70.000 consumenten op de meest irritante commercial en de meest irritante BN-er. Toch zijn er bedrijven en BN-ers die deze kans aangrijpen om hun commercial en boodschap juist extra onder de aandacht te brengen. Waardoor hun oorspronkelijke boodschap extra beklijft.

Zo weet TUI, de winnaar van de Loden Leeuw dit jaar de consument te verrassen door binnen één dag een ludiek filmpje te maken, monteren en publiceren over de Loden Leeuw die zelf ook erg aan vakantie toe is. Het resultaat van hun reactie op deze negatieve award? Het filmpje van TUI wordt op Facebook enthousiast ontvangen en gedeeld. Al na een paar uur is het filmpje meer dan 54.000 keer weergegeven en is het door verschillende media doorgeplaatst.

Een ander goed voorbeeld hoe je iets negatiefs, positief kan bekijken zijn de reacties van de gebroeders Coronel op hun nominatie vorig jaar voor meest irritante BN-er. De heren hebben, na hun nominatie, hun sociale media netwerk zelfs opgeroepen op hun te stemmen. Want de heren willen natuurlijk nooit verliezen. Het resultaat van hun oproepen? Ze hebben in 2014 met vlag en wimpel gewonnen door ruim 38% van de stemmen te krijgen. Extra exposure voor het bedrijf AllSecur. Deze PR voor hun bedrijf hebben ze toch  maar weer mooi meegepakt.

Tim Coronel - Loden Leeuw

Ondersteuning nodig met jouw online verhaal?

Vanuit mijn eigen bedrijf help ik je graag met het vertellen van jouw online verhaal. Neem gerust gratis en vrijblijvend contact met mij op en ik ontdek graag wat ik voor jou kan betekenen.