De Voorwaarden van een goede virale film

Veel bedrijven doen hun best goede video content te maken in de hoop dat deze content ook echt viral gaat. Betere reclame kan je niet voor je bedrijf en product bedenken. Waar een pre-roll nog snel weg geklikt wordt na de eerste 5 seconden, zoeken veel mensen op het internet naar filmpjes die de moeite waard zijn om te kijken. Het voordeel van een originele en goede video, is dat deze sneller gedeeld wordt en als dusdanig de olievlek én je bereik vergroot wordt. Maar wat zijn de voorwaarden van een goede virale film. Zie hier 4 voorwaarden die van een content videoboodschap een virale film maken.

Viral Movie

VOORWAARDE 1 VOOR EEN VIRALE FILM – VERTEL EEN VERHAAL

Het klinkt simpel, maar vertel als commerciële marketeer maar eens een verhaal. En dan heb ik het niet over de USP’s van je producten of diensten, maar over een content verhaal, een soort mini film.

Voordat je een verhaal kan schrijven, moet je een aantal zaken goed uitdenken.

  • Welke personages staan centraal?
  • Welke handelingen van de personages zetten gebeurtenissen in werking. (plot)
  • Welk effect wil je bereiken? Bijvoorbeeld; spanning, emotie, vervreemding of herkenning)
  • Wat gaat de interesse van de kijker wekken? Bijvoorbeeld; het oplossen van een probleem, het bereiken van een doel, het in vervulling laten komen van een droom. Dit wordt ook wel een conflict genoemd. Iets in het verhaal is niet zoals het zou moeten zijn, er is een probleem dat opgelost moet worden.
  • Werk naar een conclusie toe. Aan het eind van het verhaal wil je dat de situatie veranderd is ten opzichte van het begin van de film, dit wordt ook wel transformatie genoemd. Dit proces van verandering (ontwikkeling) is de kern van je verhaal.

Je merkt het al vele voorwaarden om een goed verhaal te vertellen in een content video. Door deze voorwaarden goed in oogschouw te nemen creëer je een content video die klaar is om viral te gaan.Een goed voorbeeld van een viral movie die een verhaal vertelt is een film van Marvels’ Avengers in samenwerking met Samsung. Belangrijk onderdeel hierbij is dat het verhaal nog niet klaar is, dus het wacht op deel twee van het verhaal. Het ultieme Bingewatchen van reclame. Voor als je graag wilt weten hoe het afloopt… ik heb deel twee er maar bij gezet 🙂

VOORWAARDE 2 – VERRAS JE KIJKER

Er zijn legio voorbeelden te benoemen die de kijker verrassen en die vervolgens gedeeld worden. Via Facebook een andere social mediakanalen worden deze filmpjes volop gedeeld. Hierbij kan je denken aan de Home Video’s waar iets fout gaat waardoor de kijker verrast wordt, maar ook aan de audities waarin een persoon de jury aangenaam verrast. Zeker als dan ook nog een keer de reactie van een ijzig jurylid zo emotioneel is dat hij voor de camera wegloopt, is het vragen om een virale film!


VOORWAARDE 3 – NIET ALLEEN FOCUS OP JE PRODUCT

Als er één bedrijf is dat in films niet focust op zijn product maar om de sfeer, is het apple. Keer op keer bewijzen ze dat het mogelijk is je merk te laden zonder een product te laten zien. Hoe sterk is het als je zo’n commercial viral kan laten gaan.

Apple: Someday at Christmas time

 

 Apple – Think Different

VOORWAARDE 4 – SPEEL IN OP EMOTIE

Angst, woede, verrassing, tranentrekkende filmpjes allemaal redenen om een filmpje te delen op de social mediakanalen. Keer op keer zie je dat het inspelen op de emotie van consumenten werkt. Met name de commercials die je emotioneren blijven hangen. Goede voorbeelden hiervan heb ik al benoemd in mijn eerdere blog: “Emotie doet verkopen in december”. Een zeer goede aanvulling hierop is de video: “Lily and the snowman”

Overige randvoorwaarden

De overige randvoorwaarden voor een virale film zijn uiteraard de muziek in de film, klopt deze bij het beeld. De kwaliteit van de beelden, als het te wazig is zal het niet snel gedeeld worden. En tot slot je distributiekanaal. Je kan namelijk nog zo’n leuk filmpje maken, als hij niet goed gedistribueerd wordt dan zal je filmpje niet snel viral gaan. Het helpt om het zelf te delen door bijv. je eigen social mediakanaal te gebruiken, maar denk ook een aan een persbericht waarin je de video centraal stelt. Wees creatief en ontdek de mogelijkheden van virale films.

Deze blog is ook in aangepaste vorm geplaatst op marketingfacts.

Ondersteuning nodig met jouw online verhaal?

Vanuit mijn eigen bedrijf help ik je graag met het vertellen van jouw online verhaal. Neem gerust gratis en vrijblijvend contact met mij op en ik ontdek graag wat ik voor jou kan betekenen.