UTM Codes voor meer inzicht in jouw campagnes

Analyses maken is key voor het succesvol inzetten van Online Marketing. Meer dan 80% van alle websites ter wereld gebruikt de Google Analytics tool om deze analyses te maken. Maar de grootste valkuil bij Google Analytics is dat de gebruikers onvoldoende kennis bezitten hoe Google Analytics het beste ingericht kan worden. In deze blog een aantal tips hoe je door middel van UTM codes je campagnes kunt analyseren.

UTM CodesHOE WERKT GOOGLE ANALYTICS EN WAAR KOMEN BEZOEKERS VANDAAN?

Om Google Analytics te activeren op je site, dien je een Google Analytics code toe te voegen aan je site. Zodra iemand je site bezoekt, wordt door de browser de onderliggende HTML- en CSS-codes uitgelezen. Na het installeren van Google Analytics op je site zal er ook een Analyticsscript uitgevoerd worden. Deze code stuurt vele gegevens naar Google Analytics. Één daarvan is het achterhalen hoe de bezoeker op de website komt dus via welke ‘referral url’, komt de gebruiker. Een referral url is eigenlijk niets meer dan de laatst bezochte pagina voordat de gebruiker op jouw site komt.

BRON / MEDIUM BIJ REFERRAL URL

Het Analyticsscript stuurt gegevens van de bezoeker in de vorm van Bron&Medium naar Google Analytics. Een voorbeeld hiervan is:

  • Source = google
  • Medium = Organic

Dit wordt weergegeven onder Acquisition –> All Traffic –> Source /Medium

Maar wat is dit eigenlijk? En hoe kan je je eigen Online Marketing activiteiten volgen en analyseren? Dit kan door middel van UTM Codes die je kunt aanmaken

bron-medium-analytics

UTM CODE – WAT IS HET?

Om alle binnenkomende data te kunnen onderscheiden, worden een aantal dimensies meegegeven die je bezoekers categoriseren in diverse groepen. Door te weten waar je bezoekers vandaan komen, kan je beter sturen op je online marketing inzet voor het optimaliseren van het succes. Er zijn vijf verschillende dimensies waarin je het website verkeer kunt categoriseren:

  1. Source: Dit is de hoogste dimensie binnen de UTM code. Dit is de referrer van de website bezoek. Waar komt het bezoek vandaan? Denk hierbij aan google, facebook, bing, nieuwsbrief etc.
  2. Medium: Dit is het medium die het bezoek heeft getriggert. Dit kan natuurlijk een cpc campagne zijn, organisch bereik, maar ook bijvoorbeeld e-mail, QR Codes, banners e.d.
  3. Campaign: Deze dimensie is niet verplicht in te vullen bij UTM codes, maar kan erg efficiënt zijn als je meerdere gelijkwaardige campagnes hebt lopen. Denk hierbij aan een CPC campagnes die bestaan uit bijvoorbeeld de merk campagnes en productcampagnes. In dit geval vul je bij Campaign bijvoorbeeld “product” of
    “merk” in. Dit kan natuurlijk ook de campagne BE (België) of NL (Nederland) zijn.
  4. Term: Dit is een dimensie die meestal alleen ingevuld wordt voor betaald websiteverkeer. Denk hierbij aan bijvoorbeeld trefwoorden van een zoekadvertentie.
  5. Content: Hierbij kan je Product, Promotie code, Slogan invullen. Zo kan je achterhalen welke campagne het bezoek heeft bewerkstelligd.

DIMENSIES BINNEN UTM CODES

Drie van de vijf dimensies zijn verplicht om in te vullen bij UTM codes. Dat zijn: Source; Medium & Content. De overige twee dimensies hoeven alleen maar ingevuld te worden indien gewenst. Er zijn vele UTM code makers en je kunt het ook zelf maken. Zelf maak ik veel gebruik van de Google Analytics URL builder die als extensie in Google Chrome is te integreren. Een aanrader als je je online marketing activiteiten wilt kunnen monitoren in Google Analytics.

utm-builder

Een voorbeeld van een UTM code is: https://rumrmarketing.nl/?utm_source=blog&utm_medium=content&utm_campaign=UTM+code

In dit geval heb ik bij source “blog” ingevoerd omdat de link komt uit een blog. Bij medium heb ik “content” ingevoerd. Dit omdat de URL in de content van de blog staat en niet bijvoorbeeld een link achter het plaatje. Indien ik een link aan één van de plaatjes zou willen toevoegen vul ik bij medium: “image” in. Tot slot is de campaign in dit geval de omschrijving van welke blog: “UTM-code”. Deze blog gaat namelijk over UTM code.

WANNEER MAAK JE GEBRUIK VAN UTM CODES EN WELKE RICHTLIJNEN ZIJN ER?

Nu je weet wat UTM codes zijn en hoe je dit aanmaakt, geef ik je een aantal tips over wanneer je de UTM codes moet gebruiken en aan welke richtlijnen je UTM codes moeten voldoen:

  1. Tag links waar je controle over hebt.

Soms wordt (ten onrechte) gedacht dat UTM codes alleen zijn voor betaald verkeer. Niets is echter minder waar. Het advies is om ook in onbetaald verkeer UTM Tags op te nemen. Denk hierbij aan e-mail campagnes, facebook campagnes etc.

  1. Overkoepelende analyses

Het is belangrijk vanaf het begin de UTM codes juist te gebruiken. Je kunt namelijk overkoepelende analyses uit Google Analytics halen. Hierbij is het wel of geen gebruik van hoofdletters erg belangrijk. Je moet goed voor jezelf bepalen of je wel of geen hoofdletters wilt gebruiken. Analytics ziet bijvoorbeeld E-mail, e-mail en E-Mail als drie verschillende mediums of sources. Zelf prefereer ik geen enkel hoofdletter gebruik. Dit voorkomt onduidelijkheden als meerdere mensen UTM codes gaan aanmaken.

  1. Consistentie in gebruik van termen

Het is belangrijk om consistentie te hebben in het gebruik van thermen. Zo kan je een betaalde link een cpc noemen, maar ook paid of promoted… Het maakt niet uit welke keuze je maakt, als je maar consistent bent hierin.

HOE TE STARTEN EN OP TE VOLGEN?

Zo aan het eind van deze blog vraag je je misschien af hoe je nu moet beginnen. Bepaal welke termen je wilt gebruiken voor je UTM Tags en kies tussen wel en geen hoofdletter gebruik. Start vervolgens met UTM Tags voor al jouw eigen verkeer. Maar het blijft niet alleen bij het maken van UTM Tags, je moet er natuurlijk ook wat mee doen in Google Analytics, want anders is het zonde van al jouw tijd. Heb jij zelf onvoldoende kennis van Google Analytics? Neem dan zeker contact met mij op, want ik help je graag verder.