De kunst van SEO bij videomarketing

Met de veranderende manier van televisie kijken wordt het een kunst om videomarketing te bedrijven. Maar het alleen plaatsen van een video is niet voldoende om direct hoog in de zoekresultaten te komen. Daar komt meer bij kijken dan alleen een filmpje plaatsen. Hoe kunt je ervoor zorgen dat YouTube weet waar jouw filmpje over gaat? Er zijn een paar simpele trucs die je kunt gebruiken om uiteindelijk meer views te krijgen. Uiteraard zullen er ook reacties uit volgen. In deze blog SEO tips voor het inzetten van videomarketing.

Zorg voor goede videomarketing

Youtube SEO

Wat voor normale blogs geldt, geldt uiteraard ook voor video’s. De inhoud van de video moet goed zijn, aansluiten op de doelgroep en vooral boeiend zijn. Het eerste waarop YouTube je video beoordeeld, is namelijk voor hoeveel procent de video is uitgekeken.

Een video die voor 90% bekeken is wordt automatisch beter getoond dan een video die na 10% van de tijd weg geklikt wordt. Dit is niet anders dan gewone content voor je site. Een hoog bouncepercentage is nadelig voor je SEO.

INTERACTIE IS THE KEY TO SUCCESS

YouTube is een interactief Social Media kanaal. Waar het bij televisie niet mogelijk is om te communiceren, delen, liken en reageren, is dat bij YouTube wel mogelijk. Hoe meer likes en reacties je video heeft, hoe beter de SEO Score van je YouTube video.  Hiervoor kan je uiteraard ook je andere Social Media kanalen inzetten. Door je YouTube video’s te delen op bijvoorbeeld Facebook, creëer je extra zichtbaarheid van je video’s, maar views en een grotere kans op likes (of dislikes) en reacties.

Maak gebruik van je Keyword lijst

Het woord zegt het al, een Keyword lijst is the Key voor succes! In mijn eerdere blog heb ik al geschreven over het belang van goede keyword listings. Maar deze Keyword Listings maak je niet alleen voor de SEO van je site, maar dus ook voor de inzet van je Video Marketing.. Maak een lijst met de belangrijkste keywords voor jouw bedrijf, product of dienst en verwerk deze op de volgende punten in YouTube:

  1. In de titel van je YouTube kanaal
  2. Waar mogelijk in de titels van je video’s
  3. Titels van je afspeellijsten
  4. De omschrijving van de video’s
  5. Tags van de Video’s
  6. In de beschrijving van je playlists.

Bij YouTube is het belangrijk dat je de belangrijkste Keywords vooraan staan. Wees creatief met woorden en zorg dat je jouw belangrijkste KeyWords vooraan zet.

Vertel wie je bent in je ‘About’ – kanaalbeschrijving

Het lijkt misschien een inkoppertje, maar vele bedrijven, producten en diensten vergeten hun “About” in te vullen. Beschrijf hierin iets over jezelf je bedrijf en de video onderwerpen die je kijkers kunnen verwachten. Omdat YouTube erg dynamisch is, is het erg belangrijk om deze ‘About’ af en toe een update te geven. Zo zorg je ervoor dat YouTube jouw video’s in de juiste zoektermen gaat vinden.

Werk met playlists/afspeellijsten

Als je net begint met Video marketing lijkt het nog niet logisch, maar toch is het belangrijk om vanaf het begin af aan te werken met Playlists. Het voordeel van deze playlists is dat je video sneller voorkomt in de gesuggereerde videos. Dit zijn de video’s die vaak aan de rechterkant in je scherm verschijnen op basis van hetgeen je aan het kijken bent. Het kan ook zijn dat deze na afloop van een gekeken video getoond worden, maar deze suggesties werken altijd uiterst effectief om meer views te krijgen.

Nut van afspeellijsten

Het nut van de afspeellijsten is dat je YouTube informatie geeft welke video’s bij elkaar horen. Dit is overigens ook een zeer handige manier om een serie video’s te embedden en bekijken. Het koppelen aan een afspeellijst kan onderaan je video’s via de knop toevoegen. Bedenk je overigens wel van te voren welke afspeellijsten je wilt aanmaken zodat je geen gefragmenteerde afspeellijsten krijgt. Vergeet overigens ook niet een passende beschrijving én thumbnail voor elke afspeellijst te maken, hiermee verhoog je de indexeerbaarheid van je video’s.

Zie YouTube als je videotheek

Het belangrijkste dat je in je achterhoofd kunt houden is dat je YouTube moet zien als de ouderwetse videotheek. Aan de hand van de covers (tumbnails) krijg je een eerste indruk van de video. Je kunt aan de hand van de beschrijving bepalen of het interessant voor je is en als je geen tags meegeeft kan iemand in een zeer grote stapel video’s niet alle romantische komedies terug vinden. Simpel en eenvoudig toch? Nu alleen nog tot uitvoering brengen.

Hulp nodig met jouw videomarketing?

Wil jij graag aan de slag met videomarketing? Maar weet jet niet waar je moet beginnen? Neem gerust contact met mij op en ik ontdek graag wat ik voor je kan betekenen.