11 tips om te starten met bloggen

Regelmatig hoor ik om mij heen: “dat jij nog tijd hebt om een blog te schrijven”. Natuurlijk is het een extra ‘taak’, maar ik zie het niet als taak. Ik ziet het als een manier om mijn kennis te verspreiden en ook terug te lezen. Hoe vaak heb jij in de schoolbanken notities gemaakt van belangrijke dingen die je wilde onthouden. Zie een blog niet zien als werk, maar als middel voor jezelf om dingen te onthouden én gelijktijdig mensen te vermaken. Hierdoor zorg je ervoor dat het schrijven van een blog ook echt leuk wordt. Maar hoe begin je? Wanneer begin je? En welke tips kan je ter harte nemen als je gaat bloggen? In deze blog geef ik je 11 tips voor het schrijven van een goede blog én om nu echt te starten met bloggen!

Tips voor starten met bloggen

1. CONTENT IS KING!

Eigenlijk is het redelijk vreemd dat wij wel op ons werk graag over de nieuwste technieken, tools en ander werk gerelateerde nieuwtjes willen praten, maar dat erover bloggen een stapje te ver is voor velen van ons. Eigenlijk is het starten met een blog niet anders dan online je kennis delen over bepaalde onderwerpen.

Content bepaalt het succes

Daarbij geldt natuurlijk als eerste en belangrijkste regel dan de Content bepalend is voor het succes. Bepaal daarom voordat je gaat starten met bloggen wat de rode draad is van je blogs en wat de lezer van jou kan verwachten. Waar ligt jouw expertise? Door een blog vanuit je expertise te schrijven zorg je dat de content automatisch volgt.

Hoogstwaarschijnlijk volg je al blogs van andere specialisten, lees je vakliteratuur (online of op papier) en blijf je bij op je vakgebied. Daar leer je weer van. De lessen die je hebt geleerd kan je gemakkelijk samenvatten tot een leuke blog waar ook jouw kennissen en vrienden weer van kunnen leren.

2. KEN JE PUBLIEK – STEM JE TAALGEBRUIK EN WOORDGEBRUIK HIEROP AF.

Als je een blog gaat schrijven is het kennen van het publiek extreem belangrijk voor het vakjargon dat je gaat gebruiken. Het is daarom belangrijk om jezelf voor de bril te houden voor wie je gaat schrijven. Gaat jouw blog over auto’s en is het voor automonteurs? Dan schrijf je een ander soort blog dan wanneer je het voor particulieren schrijft die nog nooit een auto gerepareerd hebben.

3. ZORG DAT JE NUTTIGE INFORMATIE DEELT

Nuttig is natuurlijk een ruim begrip, want wat is nou echt nuttig. Maar toch goed om helder te krijgen voor je gaat starten met bloggen

Problemen:

Het kan zijn dat jij bijvoorbeeld bij het programmeren van een website ergens tegenaan bent gelopen. Jij hebt dagen gezocht naar een oplossing voor het probleem en de oplossing was niet gemakkelijk te vinden. Toch weet je nog wel hoe je het hebt opgelost. Dit kan nuttige informatie zijn die je door middel van een blog met de rest van de wereld deelt. Een voordeel is voor jezelf dat je over een half jaar ook nog weet hoe je het hebt opgelost en je weer terug kan kijken.

Maak een Keyword list – Wat is belangrijk in jouw branche?

Het klinkt misschien logisch, maar als je niet weet waarover je moet schrijven kan het maken van een Keyword Listing heel handig zijn. In een eerdere blog benadruk ik het belang al van het maken van een goede Keyword listing. Dit kan je natuurlijk ook voor jouw nieuwe blog gaan maken. Mocht je dan even niet weten over welk onderwerp je kunt praten, dan kan je altijd nog weer ideeën opdoen aan de hand van deze Keyword list.

Hou het nieuws in de gaten

Vorige week was de Pokémon Go rage niet meer uit de straatbeelden weg te denken. Vanuit Marketing een interessant praatstuk waar ik weer op ingehaakt ben met mijn blog over Rages. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hou het nieuws daarom altijd goed in de gaten, want wie weet is er een interessant aanknopingspunt voor jouw nieuwe blog.

4. ONDERZOEK EN MAAK VERSCHIL

De meest grote fout die je kunt maken is het copy/pasten van een andere blog. Deze content is namelijk niet van jou, het zit niet in je ziel en dan ga je bloggen om te bloggen. Zorg ervoor dat jouw content uniek is met een andere kijk op een situatie. Onderzoek op het internet diverse blogs en sites en schrijf en je eigen conclusie van. Natuurlijk is het niet erg als je bronnen raadpleegt, maar ga geen plagiaat plegen.

5. MAAK EEN DUIDELIJKE INLEIDING

Ga niet out of the blue schrijven, zorg dat er een duidelijke inleiding in je blog is. Wat valt er te lezen in je blog en wat kan de lezer verwachten. Door deze duidelijke inleiding kan je de lezer aan je binden en zorg je ervoor dat er geen valse verwachtingen ontstaan.

6. LEG EVENTUEEL AFKORTINGEN EN VAKJARGON UIT

Ondanks dat je misschien schrijft voor collega’s die ook veel met bepaalde vakjargon spreken kan het toch lonen om afkortingen en bepaalde termen uit vakjargon uit te leggen. Het kan namelijk ook zo zijn dat een junior medewerker je blog leest en anders afhaakt, omdat je te veel vanuit de ‘vaktermen’ aan het schrijven bent. Natuurlijk hoe je niet in jip en janneke taal uit te leggen wat het is, maar het kan bijvoorbeeld lonen om de afkorting SEA (Search Engine Advertising) toch even voluit te schrijven ;)!

7. ZORG DAT HET GEMAKKELIJK WEGLEEST

In de drukke maatschappij waarin wij leven, heeft niet iedereen evenveel tijd om een blog te lezen. Vaak willen lezers in een paar stappen wat lezen en leren. Zorg er daarom voor dat je gebruik maakt van tussenkopjes en korte alinea’s. Hierdoor zorg je dat mensen je artikel kunnen scannen alvorens ze je hele artikel gaan lezen.

8.  ZORG VOOR CONSISTENTIE

Steeds vaker beginnen mensen met het schrijven van een blog om het na een paar weken weer links te laten liggen. Één belangrijke regel bij het bloggen is echter dat je moet zorgen dat je consistentie krijgt in je blog. Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om maandagavond mijn blogs live te laten gaan. Let wel dat als ik echt iets extra wil schrijven dat ik hier wel eens van afwijk, maar voor 90% kan je er van op aan dat mijn blog zaterdag live gaat.

9. LUKT HET NIET? WAT NU?

Het is niet erg als het even niet lukt. Het is zelfs normaal dat je af en toe een schrijver block hebt. Leg je blog even aan de kant en ga later verder of opnieuw schrijven. Soms komen er bij mij in één avond 3 ideeën op, soms geen enkele. Wat ik dan vaak doe, is het aanmaken van concept berichten met de 3 ideeën. Één idee werk ik die avond / dag verder uit en de andere twee kijk ik later weer naar.

10. ECHT STARTEN MET BLOGGEN!

Een wens om te starten met bloggen zal altijd een wens blijven als je er zelf geen actie op gaat ondernemen… daarom is een hele belangrijke tip: START gewoon. Wees niet bang. Komen er geen bezoekers op je blog? Geen nood… zie het als een persoonlijk online dagboek. Dit is ook mijn insteek geweest bij het starten van mijn blog. Toch ben ik zeer blij om te zien dat steeds meer mensen mijn blogs lezen. Daarom mijn grote dank aan jou! Mijn trouwe lezer :)!

11. WEES TROTS OP HET EINDRESULTAAT

Zeker als je je eerste blog hebt geschreven is het best eng om dit ‘wereldkundig’ te maken. Wat zullen mensen ervan zeggen? Heb ik het wel goed geschreven? Dit zijn twijfels die misschien in je opkomen, maar wees niet bang. Wees juist trots op hetgeen jij geschreven hebt en deel het met de wereld via jouw sociale media kanalen. Je zult zien dat er alleen maar positief op gereageerd zal worden, omdat jij toch uiteindelijk die stap hebt gezet.

Genoeg tips lijkt mij om te starten met bloggen. Natuurlijk helpt het enigszins als je een gemakkelijke pen hebt. Weet jij van jezelf dat dat je hulp nodig bij het opstarten? Schroom niet en vraag iemand die wel ervaring heeft met bloggen of hij/zij je wil helpen. Je zult merken dat na verloop van tijd alles een stuk gemakkelijker wordt… je kon tenslotte ook niet meteen fietsen zonder zijwieltjes toch? ?

Hulp nodig met je content marketing?

Heb jij hulp nodig met je content marketing? Neem gerust eens contact met mij op. Ik help je graag verder.